CHANDRA JÓGA

A szanszkrit szó a HA pozitív, aktív, ’férfias’ minőséget és azt is jelenti, hogy Nap.

A THA pedig a Hold-at, azaz ’nőies’, befogadó, negatív.

Míg az előbbi (HA) erőt jelent, addig a másik (THA) passzívat. A jóga egyesülést, összekapcsolódást jelent. A Hatha jóga „a Nap és a Hold aspektusainak ötvözési módja”

A Nap a férfiasság szimbóluma, a Hold a nőies erőket szimbolizálja minden emberben. Ezeknek az energiáknak a kölcsönhatása létünk alapja és ezeket az „energiákat” hozzuk egyensúlyba, ezeket harmonizáljuk a Hatha jóga gyakorlásán keresztül.

A legtöbb jógaiskola csak tisztán a fizikai szintre, vagyis a Hatha jóga testgyakorlatainak használatára összpontosít. A Namaskar Jógastúdióban ezt a Jóga & Meditáció (jelenleg szünetel ez az óratípus) valamint a Gerincerősítő Hatha jógaórákon gyakorolhatod.  Ezek a gyakorlások, valamint az Ashtanga jóga órák a bennünk lévő Nap energiát, azaz szanszkritul a Surya-t erősítik.

A Chandra jóga programokkal szeretném, ha a bennünk lévő Hold, azaz szanszkritul Chandra energiák mélyebb rétegeire is összpontosítanánk. Ezt a passzív és befogadó minőséget a Yin jógaóra sorozatokon már tapasztalhattátok, azonban tovább megyünk.

A ’Chandra’ Jógaprogramok az indiai hagyományokból merítenek. 

A jógaórák során ászanákat – testtartásokat gyakorlunk, melyek célja a test tonizálása, nyújtása, a tested tudatosságának felébresztése. A gyakorlásba integráljuk a különféle légzéstechnikákat – pranayama gyakorlatokat, melyek a dharana- azaz a koncentráció kifejlesztését segítik, valamit hozzájárulnak a stressz és szorongás leküzdésére, érzelmeink hatékonyabb kezelésére, az elménk megnyugtatására. Ezekkel az alapokkal juthatunk a magasabb szintű jógagyakorlás felé, pontosabban ezen alapok elsajátítása után kerülhetünk közelebb a meditációhoz, azaz a Dharana gyakorlásához, oda ahol megjelenik a test és az elme egységének érzése, melyet stabil légzésünk támogat.

 Az Astanga jóga egy dinamikus gyakorlás, melynek elemei a testtartás, a légzés és a tekintet fókuszálása, azaz a dristi. Ezt a három dolgot összehangolva és az előre meghatározott sorrendet követve folyamatosan áramlunk a gyakorlás során. A csoportos órákon az utasításaim követed. A Mysore típusú óra ezzel ellentétben egy személyre szabott gyakorlást tesz lehetővé. Itt nem az utasításokat követed, hanem saját légzésed ütemére, képességeid és tapasztalataid alapján, saját tempódban gyakorolsz. Mindenki, aki az órán részt vesz saját szintjétől függetlenül ugyanabban az időben csoportként működik. Az ashtanga jógát hagyományosan heti hat nap gyakoroljuk, pihenőnap a  szombat, továbbá a telihold és az újhold.

Amikor rendszeresen gyakorolsz észreveheted, hogy minden gyakorlásod más. Minden egyes alkalommal hat rád a külső környezet – munka, család, stb.- ezért sosem vagy azonos energiaszinten. A cél a rendszeresség, a jógagyakorlást napi szokássá alakítva hosszútávon életmóddá alakítani.

A rendszeres Ashtanga gyakorlással – tapasztalataim szerint már heti 2-3 órán való részvétellel – a tested megerősödik, rugalmassá válik, fejlődik hajlékonyságod. A rossz testtartás miatt kialakult hát- és derékfájdalmak megszűnnek, az általános hangulatod, közérzeted javul. Megtanulsz hallgatni a testedre. Ez az ashtanga gyakorlásnál fokozottan jelentkezik, hiszen ha nem hallgatsz belső hangodra, kellemetlenségek adódhatnak.

A gyakorlás során tüdőkapacitásod az ujjayi pranayamanak köszönhetően erőteljesen fejlődik. Türelmes és odaadó jógagyakorlással a szerzett tapasztalatok és előnyök más életterületünkre is hatással vannak, szellemi érettségünknek megfelelően.

A Surya típusú gyakorlások dinamikusak és erőteljesek. Nagyon erős, terápiás és átalakító hatással bírnak, erős testfelépítést igényelnek. Ezek célja azonban nem a zsírégetés vagy a test rugalmasságának, hajlékonyságának fejlesztése, bár ez a rendszeres gyakorlás során minden esetben megtörténik.

A Surya típusú gyakorlás célja az, hogy megteremtse a magasabb szintű gyakorlás alapjait azáltal, hogy létrehoz egy belső hőt, amely eltávolítja az érzelmi és energetikai akadályokat a durva fizikai testből. Az Ashtanga jóga első sorozata a Yoga Chikitsa pontosan erre alkalmas. Az energiacsatornák (nadik) megtisztítása a cél; azért, hogy a prána szabadon áramolhasson, növelje az energiaáramlást és felébressze, előkészítse a gyakorló szervezetét a magasabb minőség – meditáció- gyakorlásához.

A Surya típusú gyakorlás révén a jógagyakorló elmerül a „nap”energiájában és megtanulja, hogyan kell áramoltatni az életerőt (Prána-t) valamint fokozni és kiegyensúlyozni azt. Ezért a Surya típusú rendszeres gyakorlás egészséges fizikumot és sok energiát eredményez.

A Surya típusú jógagyakorlások középpontjában tehát a fizikai test, a fizikai gyakorlás áll.

A Chandra jóga gyakorlása ezzel ellentétben a szellemi gyakorlatokon alapul.

A Surya és a Chandra közötti különbség nem elsősorban a technikában rejlik, hanem a megközelítésében, hozzáállásban és alkalmazásban. Azt lehet mondani, hogy a technikák mind Hatha jóga ’elemek’ és a végrehajtás, a szándék és az erőfeszítés módja teszi Surya-vá vagy Chandra-vá. Bizonyos technikák, mint a Surya Namaskar vagy a Sushumna Pranayama, Chandra Namaskar kizárólag Surya vagy Chandra.

A Chandra Jógaprogramok a jógatudomány elhanyagolt szellemi és meditációs vonatkozásaira összpontosítanak, míg a Surya típusú gyakorlatok a testtartások gyakorlásával nyitják meg a jógázót a Chandra jóga finomabb lelki gyakorlataihoz.

Azok, akik jobban kedvelik a Yin jógát, a Kundalíni-t vagy a meditációs gyakorlatokat vagy azok, akiknek nincs még nagyobb jógatapasztalata inkább készek és részesítik előnyben a Chandra jóga gyakorlását, mivel ezek a gyakorlások gyengédek és nagyon mély megéléseket hozhatnak. A Chandra Jóga Programokon elsősorban a pszichére koncentrálunk, a prána áramlását irányítjuk bizonyos ászanák és mudrák használatával. Ezek mély és erős változásokat okoznak a résztvevők szervezetében – nem csak fizikai szempontból. A Chandra minőségben való elmélyülés egy komplett holisztikus rendszer, amely magában foglalja a jóga összes aspektusát. Az energiákat használatba vesszük, erősítjük a szellemi tulajdonságaink.

Comments are closed