A Gyerekjógáról – 1. rész

Manapság nem könnyű gyereknek lenni, bármennyire is van egy ilyen képzete a szülőknek, látva, hogy mennyi a játék, élmény, programlehetőség…olybá tűnik, hogy az egész világ a gyerekek körül forog. És éppen ez az. Annyi az inger, zavaró tényező, kísértés, nyomás, hogy az többszörösen meghaladja a gyerekek által befogadható, feldolgozható mennyiséget. A felnőttek frusztrációja, stresszes életmód okozta feszültsége is mind őket sújtja. A jóga egy olyan eszköztárat ad gyermekeinknek, amelyek ellenállóbbá teszik őket ezekkel a negatív hatásokkal szemben, illetve sok-sok pozitív változást indítanak el. Mini sorozatomban bemutatom, miben is tud segíteni a jóga – akár a legkisebbeknek.

A jóga nyugtató technikákat tanít. A fiatal gyerekek leginkább a csalódottsággal foglalkoznak, sírással és gúnyolódással. Amikor megtanulják a megfelelő, egészséges légzési technikákat, akkor egyben elkezdik azt is megtanulni, hogyan alkalmazzák ezeket az eszközöket mindennapi életükben, milyen helyzetben tudják segítségül hívni azokat. Ahogyan a légzés mélyül, úgy csökken természetes módon a stressz és egészséges hormonok szabadulnak fel a szervezetben.

A jóga az önelfogadást, a pozitív önképet tanítja. A társadalom rengeteg “hibaüzenetet” küld nekünk, s már egész kis korban szembesülünk azzal, hogy nem felelünk meg a – sokszor irreális – elvárásoknak. A jóga ezzel szemben azt tanítja a gyerekeknek, hogy ápolják, de fogadják el magukat úgy, ahogy vannak, szeressék magukat. Ez a hihetetlenül értékes lecke arra készteti a gyerekeket, hogy ne engedjék, hogy hatalmába kerítse őket a kétségbeesés érzése, ami a tinédzser éveikben hirtelen rájuk tör és ha nincsenek vele szemben eszközeik, akkor rossz esetben velük is marad…

Mások elfogadására, toleranciára nevel. A jóga gyakorlásával a gyermekek korán megtanulják tisztelni az életet és annak mindennemű megnyilvánulását. Felfedezik, hogy a sokszínűség érték, és a többi élőlény elfogadása, tiszteletben tartása egy nyugodtabb, békésebb világ kialakulását segíti. Ez nem is olyan ördöngősség, “csak” a ‘nem ártás’, vagyis ahimsa elvét kell betartani.

Folytatás következik!

Írta: Pál Petra Gyerekjóga oktató

Gyerekjóga: kedd 16.30-17.15

 

 

Comments are closed