VINYÁSZA KRAMA

A vinyásza a mozgás szinkronizálása a légzéssel. A krama ’lépésekre’ vagy szakaszokra utal. A kombináció, a vinysza krama ’előrehaladást’ jelent, ami a jógapózokra vonatkoztatva légzéssel összehangolt mozgás az egyszerű pózoktól a bonyolultabbakig. Ezt a megközelítést Sri Tirumalai Krishnamacharya 20. századi jógamester tanította.

A Vinyásza Krama gyakorlatsorokban minden pózt megfelelő ellenpóz követ, melyek a belégzéshez vagy kilégzéshez kapcsolódnak. Folyamatosan fejleszted a tudatosságod, és hallgatod a tested jelzéseit, hogy megértsd, mikor állsz készen a következő pózra. A helyes légzéstechnika, a bandhák megtapasztalása, a türelem és a nyugodt figyelem megtapasztalása nehezebben vagy egyáltalán található meg a gyorsabb tempójú jógagyakorlásokban.  A Vinyásza Krama inkább egy cél felé halad, semmint egy gyors ütemű kihívás. (lásd Ashtanga)

A Vinyásza Krama lehetővé teszi a lassú, tudatos előrehaladást az egyszerűbb pózoktól a bonyolultabb ászanákig. A jógázó megtanulja hogyan figyeljen teste jelzéseire és azt, mikor áll készen egy nagyobb kihívást jelentő ászana végrehajtására, miközben mentálisan is éretté válik a tapasztalatok befogadására.

„Krishnamacharya három aspektusban oktatta a vinyásza krama jógát: vinyasa chikitsa, vinyasa sakti és vinyasa adhjatmika. A vinyásza csikitszá a terápiás megközelítéssel és céllal összeállított gyakorlatsorokra vonatkozik; a vinyásza sakti az olyan sorozatokat jelöli, amelyek növelik az erőt és az állóképességet; a vinyásza adhjátmiká pedig az a jóga, amely a finomabb szintre visz, közelebb Istenhez”

Az órákon teljesen kezdőként is részt vehetsz.

További olvasnivaló a Vinyásza Kramáról ITT

Comments are closed.