A Légzés jelentősége

Kérdés: Mi a légzés jelentősége?

Válasz: A légzés a gyakorlás alapköve, mert hozzáköt a jelen pillanathoz. Összekapcsolja a belső valóságot a külső világgal. Semmi másban nem látom ezt az áthidaló erőt, különösen a jógagyakorlás kezdeti fázisában. Ha egyszerűen tudatosítjuk a légzést, az természetszerűen hosszabbá és mélyebbé válik, ami azonnali hatással van megtépázott idegrendszerünkre. A légzés ráébreszt minket lényünk energetikai természetére és egyesít minket belső spirituális mivoltunkkal. Sokszor mondom a tanítványaimnak, hogy ha más nem is sikerül az ászanából, de lélegezzenek, először az legyen meg.

A légzés megnyugtatja és összpontosítja az elmét és a testet, így a megfigyelő nyugalom állapotába kerülhetünk, ami által végül jobb eredménnyel végezzük az ászanákat. Szerintem a légzés varázslatos és titokzatos, személy szerint úgy érzem, ez az egyik oka, hogy még sok mindent tanulhatok fontosságáról és szépségéről. Mély meggyőződésem, hogy minél többet gyakoroljuk napi szinten a tudatos légzést, a jógaszőnyegen kívül is, annál könnyebben kerülünk összhangba az élet sodrásával, ami aztán megmutatja, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legtöbbet, akármilyen téren.

 

K: Mit szeretnél, a tanulók mit vigyenek tovább a napi gyakorlásba? Mit tehet a jógaközösség azért, hogy a jógagyakorlás a következő szintre léphessen?

 

V: Itt utalnék az egyik kedvenc idézetemre, ami azt mondja: „Akit keresel, az az, aki keres.” A jógagyakorlás elvezet létezésünk gyökeréig. A napi gyakorlás emlékeztet, hogy a megélésen és a megértésen önmagunkon belül kell dolgoznunk. A belső bölcsesség köt össze minden létezőt ezen a bolygón. Mindenki hozzáférhet, aki megnyugtatja az elméjét és hagyja, hogy beáramoljon a tudatába. A jógagyakorlás a következő szintre léphet, ha őszintén éljük meg olyan gyakorlással, hogy jelen vagyunk a kapcsolatainkban, a közösségeinkben, a közvetlen környezetünkben és természetesen saját belső világunkban.

 

K: Mit jelent az astanga tanárok következő generációjához tartozni?

 

V: Nagyon sokat jelent, mert parányi része vagyok egy olyan közösségnek, aminek messze és sokfelé elér a hatása. Mára az astanga jóga elérte a világ szinte minden sarkát, hiszen egyre szélesebb körben gyakorolják eredményesen és mert a tanárok egy új hulláma osztja meg és terjeszti az astanga gyakorlást. Amiért ilyen sokakat elér, remélem, hogy a következő generációban lesz nyitottság, hogy a jógaközösségen belüli különböző látásmódokat és tapasztalatokat befogadja és a különbözőségek összefogásával tovább gazdagítsa a közösség sokszínűségét.

 

Laruga Glaser

Cikk: Ashtanga Yoga Confluence 2017

Comments are closed.