Kreativitás a jógaszőnyegről

A legutóbbi agykutatások bővítették a kreativitás fogalmát. A kutatások azt mutatják, a kreativitás több, mint bravúr a festővásznon, egy zengő ária vagy egy zseniális irodalmi mű – a tudomány szerint a kreativitás elsősorban a kapcsolatok és összefüggések gyakorlása. Ez különösen érdekes hír minden jóginak, hiszen a mi munkánk nagy részének alapja a kapcsolatok és a összefüggések fejlesztése.

 

A légzés összekapcsolása a mozdulattal, az elme összehangolása a testtel, saját magunkkal, a közösséggel és a Forrással – mindezt azért, hogy felismerhessük az összefüggéseket és hogy mindent új, eredeti fényében láthassuk. Ha engedjük, a jóga időt, teret és táptalajt biztosít a koncentrációnak, újításnak és inspirációnak, amik a kreativitás elengedhetetlen részei. Jóga közben energia áramlik át a testen, megnyitja a szivet, így utat enged az összekapcsolódásnak és a kifejezésnek. Ha mindez együtt van, az tökéletes alkalom, hogy megvizsgáljuk, mit is jelent a kreativitás.

Sokunknak a jóga a kreatív önfelfedezés útja. A jógában találjuk meg- és feszegetjük határainkat, hogy megtudjuk, mire vagyunk képesek, ha lélegzünk és mozgunk. Jóga közben bontakozik ki elménk a többi jógi támogatásával és segítségével. De ennél tovább is mehetünk. A kreatív önfelfedezés gyakorlása remek gyakorló terep, hogy aztán a jógaszőnyegen túl is folytassuk a kreatív felfedezést.

Ez lehet kifejező művészet, tudományos felfedezés, üzleti vállalkozás vagy bármilyen tevékenység, amiben használhatjuk és kibontakoztathatjuk, hogy hogyan látjuk- és hogyan kapcsolódunk a minket körülvevő világhoz. Ebből a szemszögből nézve a kreativitás végtelen lehetőséget nyújt a fejlődésre és átalakulásra. Ha a kreativitás a kapcsolatról szól és a jógában a kapcsolódást gyakoroljuk, akkor a jógaszőnyeg lehet a laboratóriumunk. A lélegzés, a póz, a tudatállapot, amit elérünk a matracon, mind egy-egy kreatív kísérlet és, tágabb értelembe véve, kísérlet az átalakulásra.

A jógaszőnyegen fedezhetjük fel, hogyan kapcsolódik össze a testünk és a légzés, a látásmódunk és az életünk. Szintén a szőnyegen gyakoroljuk, hogy hogyan nyissuk meg a szívünket , férjünk hozzá saját fényünkhöz és tapasztaljuk meg ragyogását.

Ezáltal a jóga célt ad a kreativitásnak, hogy az öncélú alkotás helyett kreatív fejlődés lehessen. Amit a szív vezérel. A szőnyegen, mint az életben is, azok vagyunk, amit létrehozunk. Legyünk nagyszerűek.

Melissa Koch: Kísérletek teljes átalakulásra (Experiments in Utter transformation)

Comments are closed