Pár szó a mantrákról, avagy hogyan fejlesszük meditációnkat?

A mantra szó két részből, a ”man” szótőből és a ”tra” toldalékból áll, jelentése: az
elme hangszere. Segít tudatosan irányítani a gondolatainkat, megtanít játszani a hangszerünkön, hogy kihasználhassuk elménk határtalan lehetőségeit. Ha a meditációnk részévé válik a mantrázás, akkor igen erőteljes változásokat fogunk megtapasztalni az életünkben.


A mantrák rendszeres gyakorlása felébreszti a bennünk rejtőző tudatosságot, mellyel könnyedén meggyógyíthatjuk belső önvalónkat. A mantrák többek egy fülbemászó dallamnál, rendkívül különleges és hihetetlenül erős eszközök, melyek segítenek megtalálni a kiutat gondolataink forgalmi dugójából. A mantrákat az idők kezdete óta szentnek tartották: az ősi mesterek gyakran éveket is vártak mielőtt egy új mantrát tovább adtak volna tanítványaiknak.

De ki is legyen a mi tanítónk? A hagyomány szerint a mantrádat egy mantrákra specializálódott személytől vagy egy gurutól kaphatod meg. Ahhoz, hogy a megfelelő mantrát megkapd, a legtöbb guru figyelembe veszi a kisugárzásodat és a szándékaidat egyaránt. Vannak páran, akik a születésed idejét veszik alapul ehhez, bár véleményem szerint mivel, emberek milliói születnek ugyanazon időben mégis teljesen más energiákkal, így furcsa lenne, ha ezek az emberek mind ugyanazzal a mantrával tudnának fejlődni. Ezért én mindenkinek azt javaslom, hogy olyan mantrát válasszon, ami saját személyiségének fejlődését segíti elő.

Az idő előrehaladtával a mantrák is változhatnak. Hiszen ahogy telik az idő, te is folyamatosan változol fejlődsz, így természetes, hogy a mantrád sem marad változatlan.

Akár csak egy bíj mantra (mantra-mag, szent szótag) vagy idővel bármely más mantra segíthet, hogy céljaidat könnyebben elérd, miközben fejlődsz a meditációdban. Egy adott mantra kántálása több puszta ismételgetésnél. Akár egy tudatmódosító szer, a mantrák folyamatos ismétlése úgy mozdít ki az éppen aktuális gondolataid áramlásából. Egy mantra zengetése olyan mintha egy ajtón kopogtatnánk: s miután kopogtál csak a válaszra kell várnod. Kezdetnek az is tökéletes, ha húsz perc alatt tízszer elismétled a mantrádat. Ne siess, itt és most türelmesnek kell lenned. Próbáld ki a következő mantrákat, amikor legközelebb meditálsz.

GAYATRI MANTRA
Aum
Bhuh Bhuvah Svah
Tat Savitar Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yo nah Prachodayat
Rigvéda(10:16:3)

A Gayatri Mantra különösen a diákoknak, íróknak, kutatóknak és mindazoknak ajánlott, akik saját kreativitásuk és bölcsességük után kutatnak.

SHIVA MANTRA
Om Namah Shivaya

”Shiva” a végtelen öntudatra, tudatosságra utal, így tehát a Shiva Mantrának van egyfajta gyógyító hatása az elmére, a testre és a lélekre egyaránt. Azoknak ajánlott leginkább, akik egy spirituális ösvényt és a testi, lelki jó egészséget keresik.

Cikk: Chandresh Bhardwaj egy Los Angelesben élő nemzetközi előadó és hetedik
generációs spirituális vezető. Tradicionális indiai guruk családjából származik, ő
alkotta meg a Break the Norms mozgalmat. Chandresh célja ezzel a kezdeményezéssel a tudatosság forradalmasítása és a feltétel nélküli szeretet népszerűsítése. Mantra Mag
Fordítás: Rápolti Dóra jógagyakorló

Comments are closed